Wij willen vanuit wederzijdse betrokkenheid leerlingen helpen om zichzelf te kunnen zijn.

Nieuw schoolgebouw voor De Korenaer Helmond

20 juni 2024

Personeelsleden horen het al zo'n zeven jaar: mogelijk komt er nieuwbouw van De Korenaer in Helmond. Al die tijd heerst er al onzekerheid, tot nu, want Helmond heeft daadwerkelijk geld vrijgemaakt voor een nieuw pand van de school.

Knoop doorgehakt door stadbestuur
Reden voor schooldirecteur Loes Roffelsen om maandagochtend meteen op gebak te trakteren. Ze noemt het een mijlpaal dat De Korenaer binnen enkele jaren het verouderde pand met recent bijgeplaatste noodunits in hartje Helmond kan verlaten. Eindelijk is een eerste knoop door het stadsbestuur doorgehakt, de definitieve klap erop moet in november nog komen van de gemeenteraad.
 

,,Ik weet het nog goed: zo’n vier jaar geleden was mijn eerste werkdag. Mijn eerste afspraak met mijn voorganger en de gemeente ging over de toekomstige huisvesting”, vertelt Roffelsen. ,,Toen was er al hoop op ver- of nieuwbouw. Ik ben heel blij met dit besluit.”
 

Helmond maakt in totaal 57,7 miljoen euro vrij voor nieuwbouw van De Korenaer, twee kindcentra in Mierlo-Hout en een nieuwe multifunctionele accommodatie met daarin een school en wijkgebouw in Rijpelberg. Roffelsen hoopt wel dat haar school voor voortgezet speciaal onderwijs in het centrum van de stad blijft. De komende tijd vindt nog overleg plaats met de gemeente over de nieuwe locatie.


Midden in maatschappij
,,Aanvankelijk was het plan om ons verder uit het centrum te plaatsen, maar het is voor onze leerlingen beter om midden in de maatschappij te zitten. Daar vind je de vervolgopleidingen en het werk waar we hen op voorbereiden. Er wordt al gesproken over de nieuwe locatie, maar daar zeg ik nog even niets over.”
 

Voor De Korenaer is het ook van belang om dicht bij andere scholen zoals ‘overburen’ het Vakcollege, de Praktijkschool en het ROC te zitten geeft de directeur aan. Ze is met al die ‘partners uit het onderwijs’ in overleg over de manier van lesgeven in de toekomst. Moet dat in één gebouw? Komen er nieuwe onderwijsvormen? Alles is wat haar betreft bespreekbaar.
 

Wellicht nog groei?
Tenslotte wordt het nog de vraag of De Korenaer moet groeien. Nu zit de school met honderd leerlingen aan zijn absolute max, maar Helmond gaat de komende jaren fors groeien richting de 115.000 inwoners. Daar hoort wellicht een grotere school in voortgezet speciaal onderwijs bij.
 

Dat zijn echter zorgen voor later. Het is nu eerst reden voor een klein feestje aan de Sint Willibrordstraat. ,,Veel leerlingen gingen aan ons voorbij en zochten een school buiten Helmond. Naar plekken waar schoolgebouwen meer te bieden hadden. Wij kunnen nu gaan kijken naar het onderwijs van de toekomst in een nieuw gebouw.”

Bron: Eindhovens Dagblad (17 juni 2024)

 Nieuwsarchief