Leestijd 2 - 3 min
Stagecoördinator Bettine van De Korenaer Helmond droeg Kim van de Jobfactory voor als beste praktijkopleider 2024
“Toch leuk als je werk zo gewaardeerd wordt”
Op de foto links Bettine van De Korenaer Helmond, rechts Kim van de JobFactory.
Helaas eindigde Kim van Asten van de JobFactory in Helmond niet in de top drie van de beste praktijkopleider van Nederland. “Ik was al heel verrast dat Bettine van De Korenaer Helmond mij had voorgedragen voor deze verkiezing”, vertelt ze. “Dat ik daarna ook echt genomineerd werd en de top tien haalde, was héél leuk. Toch fijn als je werk zo gewaardeerd wordt.”

Bettine is stagecoördinator op de Helmondse school voor voortgezet speciaal onderwijs en zij weet als geen ander hoe belangrijk het is dat leerlingen die iets extra’s nodig hebben, goed worden begeleid op hun externe stageplek.

“Van stages leren onze leerlingen ontzettend veel. Dan is het écht hè? Het schoolse is eraf. Kim communiceert zó goed met onze jongeren: een geboren talent. Ze heeft goed inzicht in wie wat nodig heeft en heeft heel veel geduld. Ze waardeert jongeren om wie ze zijn en leert ze óók werken. Alle reden dus om haar voor te dragen voor beste praktijkopleider van Nederland.”

Van kok tot werkbegeleider

In de Jobfactory begeleidt Kim als werkbegeleider volwassenen in dagbesteding, maar ook jongeren van De Korenaer Helmond lopen er stage. “Dat is contant schakelen, maar de volwassenen en jongeren leren ook veel van elkaar, dat is leuk. De goede match maken is natuurlijk wel belangrijk.”

Kim werkte jarenlang als kok en maakte toen de overstap naar de Jobfactory. Die baan past helemaal bij haar. “Het is zo mooi om te merken dat het zelfvertrouwen groeit: hier ontdekken mensen dat ze iets kunnen en dat zij ertoe doen. Meestal hebben ze eerder heel vaak te horen gekregen wat ze níet kunnen. Ik zoek naar kansen voor succeservaringen. En ik blijf ze kansen geven.”

Taart!

Onlangs kwam SBB – de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven die de wedstrijd organiseert – langs met een taart. Zo werd Kim gefeliciteerd met haar plaats in de top tien. Natuurlijk waren ook de stageleerlingen van De Korenaer Helmond daarbij. “Dat was al een feestje”, lacht Kim. “Natuurlijk was ik best een beetje trots.”

Medio maart werd bekend dat Kim niet in de top drie terecht is gekomen. Helemaal niet erg, vindt ze. De voordracht en nominatie waren al top. Bovendien zijn de reacties van haar leerlingen de belangrijkste recensies.

“Laatst belde een oud-leerling met wie ik tijdenlang zóveel geduld moest hebben. Hij wilde vertellen dat het nu heel goed gaat met hem. En pas geleden nog, hoorde ik van een oma van een van de leerlingen dat haar kleinzoon zó graag naar zijn stage gaat, terwijl hij daarvoor school helemaal niet zag zitten. Heel mooi dat je iets hebt kunnen betekenen. Daarvoor doe ik elke dag mijn werk.”

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) voert taken uit in opdracht van het ministerie van OCW, zoals het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, onder meer voor stages en leerbanen. SBB ontwikkelt ook de kwalificatiestructuur en levert stage- en arbeidsmarktinformatie. Ook maken beroepsonderwijs en bedrijfsleven via SBB samen afspraken over de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.

Meer info over de verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider van SBB. Ook een leerbedrijf of praktijkopleider voordragen? Houd de site dan vanaf september in de gaten en mis de jaarlijkse aanmelding in het najaar niet!

Lees meer over de Jobfactory!

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel