Leestijd 3 - 4 min
Win-win-samenwerking De Korenaer Helmond en ReachOut4You

Drie glunderende gezichten, want het is zover! De samenwerking tussen De Korenaer Helmond en ReachOut4You is een feit, vertellen Rianca Verhoeven, Marieke van Gils en Hilde Manders. Daarmee biedt de school een rijker aanbod voor leerlingen die een extra zetje nodig hebben om zich goed te ontwikkelen. Omgekeerd maakt de jeugdhulporganisatie gebruik van de onderwijsexpertise van de school. Win-win dus voor leerlingen!

Jongeren die uitvallen in het onderwijs of op de arbeidsmarkt, kunnen terecht bij ReachOut4You voor begeleiding. Met een persoonlijk plan werken zij aan wat maar nodig is om weer mee te doen in werk, op school en ‘het leven’. Dat gebeurt individueel of in groepjes.

“We helpen jongeren om hun intrinsieke motivatie te hervinden”, vertelt Marieke van Gils, die bij ReachOut4You het onderdeel onderwijs coördineert en begeleidt. “We werken aan wat jongeren nodig hebben om (klassikaal) onderwijs te volgen. Door jongeren vooral succeservaringen te laten opdoen, groeit hun zelfvertrouwen.”

Ondersteuning zeer welkom

Afgelopen september startte een eerste groepje leerlingen van De Korenaer Helmond ook met een wekelijks programma bij ReachOut4You. Deze jongeren zitten dus wél op school, maar kunnen extra ondersteuning goed gebruiken voor hun ontwikkeling, legt coördinator Hilde Manders van De Korenaer Helmond uit.

“Het team van ReachOut4You kan met ze naar buiten outdoor-activiteiten doen of juist binnen creatief bezig zijn.” De leerkracht van De Korenaer Helmond gaat mee en die gaat – heel voorzichtig – aan de slag met weer wat voorbereidend onderwijs voor andere jongeren van ReachOut4You. “Een mooie ruil”, vindt Hilde. “Voor onze leerlingen is dit echt een aanvulling. Samenwerken, zichzelf beter leren kennen, grenzen leren kennen, aangeven én er soms overheen durven gaan en vooral zelfvertrouwen opdoen: allemaal heel belangrijk om je te ontwikkelen. Ik hoop dat wij dit aanbod op termijn aan meer jongeren kunnen aanbieden. Ook dit is leren.”

Ieder kind wil meedoen

Rianca Verhoeven, mede-eigenaar en begeleider van ReachOut4You: “Wij gaan op zoek naar de persoon en zijn of haar kwaliteiten. Samen werken we aan groei. We gaan actief aan de slag, doen leuke activiteiten, koken en eten samen, wat maar nodig is. Al doende komen we tot de kern. En als er voldoende zelfvertrouwen is, kan onderwijs weer in beeld komen.”

Om jongeren daar weer stap voor stap op voor te bereiden, kan de leerkracht van De Korenaer Helmond van betekenis zijn. Die weet als geen ander welke schoolvaardigheden nodig zijn en kan bijvoorbeeld heel voorzichtig weer eens wat uitleg geven over een vak.

“Uiteindelijk wil ieder kind gewoon meedoen, ook op school”, onderstreept Rianca. “Wij werken ook samen met De Korenaer Deurne, dat afstandsonderwijs verzorgt. Afgelopen jaar haalden twee jongeren via die route hun diploma. Als je die stralende gezichten zag! Echt geweldig!”

De samenwerking tussen De Korenaer Helmond en ReachOut4You is een pilot. De twee organisaties ‘ruilen’ hun expertise in het belang van jongeren.

Marieke, Rianca en Hilde hopen dat dit aanbod duurzaam kan worden. Dat vraagt een heleboel ‘regelarij’ met gemeenten, zorgteams en misschien ook het samenwerkingsverband passend onderwijs. Daar hebben de twee organisaties niet op gewacht. “We zijn gewoon begonnen vanuit eenzelfde visie op de ontwikkeling van jongeren”, vat Hilde samen. “Ik hoop écht dat we dit aanbod over een jaar structureel onderdeel hebben kunnen maken van ons programma.”

ReachOut4You

ReachOut4You biedt maatwerktrajecten, zowel individueel als in groepjes, om jongeren en jongvolwassenen te begeleiden die het zelf (even) niet meer voor elkaar krijgen om de juiste richting  te kiezen. Samen bekijkt het team van de welzijnsorganisatie  wat hun startsituatie is, bespreekt  persoonlijke doelen en maakt een plan om die  te halen.

reachout4you.nl

De Korenaer Helmond

De Korenaer Helmond voor voortgezet speciaal onderwijs bereidt jongeren met vmbo basis- en of kaderniveau of via Entree-onderwijs voor op vervolgonderwijs in het mbo, of op een baan. Samen met jeugdhulp kijkt de school ook naar de thuissituatie, de vrije tijd en zorg die misschien nodig is.

korenaerhelmond.nl

auteur Anne-Marie Veldkamp