Leestijd 2 - 3 min
Diploma-uitreiking Korenaer Helmond op afstand toch een grandioos feest
Drive through met confetti meer dan verdiend
De Korenaer Helmond pakte uit met een drive-through-diploma-uitreiking!
In een versierde auto door de ene schoolpoort. Na een bloemetje, een persoonlijk toespraakje, ballonnen en confetti, fotomomenten, veel gezwaai en geklap en een goody bag met cadeaus rijker het plein weer af. Mét diploma natuurlijk! De examenleerlingen van 2020 hebben zo’n bijzondere drive-through diploma-uitreiking écht verdiend, vinden mentoren Vivian en Belinda van De Korenaer Helmond. Zij bedachten het evenement en kijken terug op het raarste eindexamenjaar ooit.

Nee, wennen deed het echt niet: lesgeven op 1,5 meter afstand. Maar natuurlijk was het heel fijn om hun leerlingen voor hun examens toch nog op school te hebben na een periode van afstandsonderwijs.

“De meeste van onze leerlingen leren het liefst hoofdstukken van buiten om daarna te knallen tijdens hun schriftelijke examens”, vertelt Vivian. En juist dat kon dit jaar niet, omdat alleen mondelinge examens doorgingen in verband met corona. “Vier jaar heel hard werken, wordt in twintig minuten getoetst. Ik snap wel dat leerlingen daar zenuwachtig voor waren.”

Stress!

“Onze leerlingen halen hier op school losse vmbo-certificaten waarmee zij positief toelaatbaar zijn in het mbo”, legt Belinda uit. “Voor hun gold het recht op extra herexamens niet. Ook kunnen zij nog niet starten in het mbo zoals wel mag als je examen doet voor een volledig vmbo-diploma.” Dat verhoogde de stress nog eens.

Dus werd op school héél veel geoefend met mondeling examen doen. “Die afstand die je moest houden, wende niet. Door die 1,5 meter kom je letterlijk soms minder goed binnen bij leerlingen. Iets aanwijzen in een boek kan niet. En dat schouderklopje kun je ook niet geven.”

Eerlijk? Wie het spannender vonden dit jaar, de leerlingen of de mentoren, is lastig te zeggen. “Ik hoopte maar dat de examinatoren toch een beetje rekening zouden houden met hoe spannend onze leerlingen dit soort dingen vinden”, vertelt Vivian.

Toch een onvergetelijke uitreiking

Normaal gesproken zet het team van De Korenaer geslaagden uitgebreid één op één in het zonnetje. Zij hebben vier jaar hard gewerkt en dan is het in ontvangst nemen van je vmbo-diploma natuurlijk een belangrijk moment. Dat er dit jaar niets zou gebeuren, was dus écht geen optie.

“Collega’s waren meteen te porren voor het idee van de drive-through”, vertelt Vivian. Die opzet viel bijzonder in de smaak: een onvergetelijke diploma-uitreiking voor de lichting van 2020! En onderweg naar huis was er nóg een verrasing. In de goody-bag zaten onder meer alcoholvrije bubbels, een geslaagdenvlag en een tegoedbon voor McDonald’s: daar zijn de jongeren namelijk heel gek op!

Op De Korenaer Helmond
deed ook een aantal leerlingen
Entree-examen.
auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie John Peters
relevante categorieën afstandsonderwijs, doorgaande leerlijnen, vso

De Korenaer Helmond

Sint Willibrordstraat 10 

5701 TA  Helmond

Tel.: 0492 - 52 87 58

E-mail: korenaer.he@aloysiusstichting.nl