Leestijd 2 - 3 min
De Korenaer Helmond & de JobFactory
Praktijkgerichte toekomstkansen
Laila (17) wil koken en zoekt straks werk

“Een eigen foodtruck, dat is mijn droom. Koken vind ik super, het is gewoon mijn passie. En ik denk dat als je echt iets wilt, dat het ook kan. Ik ben van kleins af aan al bezig met koken en bakken. Hier bij de Jobfactory leer ik steeds meer in de keuken, we maken van alles. En je leert samenwerken met volwassenen die ook in de keuken werken.”
“Het is leuk om met je handen bezig te zijn. Als ik iets uit een boek moet onthouden vind ik dat soms lastig, maar als ik iets dóe blijft het wel hangen. Ik vind hier naar school gaan daarom echt fijn. Je wordt meer als volwassene gezien en zo moet je je ook gedragen. Ik ben nu bezig met certificaten die je nodig hebt om veilig te werken in de keuken. Hopelijk kan ik na school eerst een baan vinden bij een restaurant.”

Mike (15) gelooft weer in zichzelf en gaat naar het mbo

“Het goeie van de Jobfactory is dat ik weer in mijzelf ben gaan geloven. Ik had weinig zelfvertrouwen meer. Op de basisschool ging alles verkeerd, ik ben gewoon gestopt met proberen. Hier heb ik ontdekt dat ik iets kan. Je doet van alles in de horeca en de productie bijvoorbeeld. De timmerwerkplaats vind ik het leukste, daar heb ik ontdekt dat ik iets kan. Ik heb van alles gemaakt en met gereedschap leren werken.
“Het gaat nu veel beter met mij. En ik heb bedacht wat ik wil gaan doen: ICT. Ik ga mijn Entreediploma halen hier en ga vast keuzelessen ICT volgen bij ROC ter Aa, dan kan ik straks over naar ICT op niveau 2. Nu ik weet wat ik wil, ben ik ook gemotiveerd om te leren. Wie weet kan ik ook ooit wel een ethical hacker worden, dan word ik betaald om ICT veilig te houden voor bedrijven.”

Leerlingen van De Korenaer Helmond kiezen in overleg met ouders en school de leerroute die bij ze past.

De één gaat voor een examen vmbo-basis of -kader en leert meer met z’n hoofd, de ander leert fijner door te doen.

Hun praktijk doen álle bovenbouwleerlingen die de arbeidsgerichte leerroute volgen in het gebouw van de Jobfactory, waar De Korenaer ook een lokaal heeft. Zo ook Laila en Mike.

Laila wil graag aan het werk en Mike gaat naar het mbo. Allebei worden ze – zoals gebruikelijk voor alle leerlingen van De Korenaer – begeleid tot ze hun vervolgplek écht hebben gevonden.

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel
eerder verschenen Samen betekenisvol leren - sectorkrant Zuid mei 2019
relevante categorieën aansluiting arbeidsmarkt, doorgaande leerlijnen, hoofd, hart en handen

De Korenaer Helmond

Sint Willibrordstraat 10 

5701 TA  Helmond

Tel.: 0492 - 52 87 58

E-mail: korenaer.he@aloysiusstichting.nl